Bronzen medaille voor echtscheidingen gaat naar België

BRON: DE REDACTIE
Belgen geloven niet meer in "... en ze leefden nog lang en gelukkig". Het huwelijkssprookje gaat blijkbaar niet op voor ons land. Op het vlak van echtscheidingen voeren we het peloton zelfs aan binnen de Europese Unie. We staan op de derde plaats na landen als Letland en Litouwen. De Redactie heeft voor u uitgezocht hoe dat komt.

bronzen-medailleVolgens statistieken bezet België de derde plaats op de lijst van landen van de Europese Unie met 2,9 echtscheidingen per 1.000 inwoners. Enkele jaren geleden trokken we die lijst zelfs. We vroegen professor Sociologie Dimitri Mortelmans (Universiteit Antwerpen) of daar een verklaring voor is. Volgens de professor moet die verklaring voor een deel in ons land zelf worden gezocht, maar ook voor een deel in het buitenland.
VRT

In Vlaanderen is de echtscheidingsgolf op gang gekomen in de jaren 80 en 90. Het katholieke karakter heeft echtscheiding lang afgeremd, maar door de industrialisering en secularisering gaat het aantal scheidingen vanaf dan in stijgende lijn", vertelt de professor.

"Binnen Europa is Scandinavië lang koploper geweest, maar tegelijk met de scheidingsgolf is daar een verschuiving geweest richting ongehuwd samenwonen. Na een tijd gaan die samenwoners ook uit elkaar, net zoals die huwelijken of zelfs meer, maar dat toont zich niet in de echtscheidingscijfers. Daarom zijn de scheidingscijfers daar nu afgetopt en licht gedaald", legt professor Mortelmans uit.

"Om die reden is België aan de kop van het peloton gekomen. De samenwoongolf is bij ons pas goed gestart na 2000 en dus zijn wij nu op de piek van de relatiebreuken in Europa. Ik voorspel dat ook die trend bij ons binnen de 10 jaar zal aftoppen, omdat ook bij ons de samenwoners niet in de cijfers zitten. Meer samenwoners nu zal op termijn betekenen dat er minder gehuwden zijn en uiteindelijk dus ook minder huwelijksbreuken (maar wel veel samenwoonbreuken)", luidt het.

"We zijn uit elkaar gegroeid" is dé reden om te scheiden

In Letland en Litouwen gaan nog meer koppels uit elkaar dan in ons land. Maar die landen staan wel in de top 10 van het meeste aantal huwelijken. Volgens de professor wordt er in ons land ook nog relatief veel gehuwd, maar zijn dat meestal latere huwelijken (niet meer van thuis uit) en ook herhuwelijken (babyboomers die na een scheiding opnieuw huwen). Volgens de professor mag je het cijfer van de huwelijken nooit koppelen aan dat van de scheidingen.
PhotoNews

"Het zijn immers niet de huwelijken van dit jaar die dit jaar ook uiteengaan. Wie nu vooral uit elkaar gaat, zijn de huwelijken van ongeveer twee jaar en langere huwelijken. Die laatste zijn te situeren in de babyboomgeneratie. Die zijn met velen en daarom zijn er ook gewoon veel scheidingen. Het generatie-effect op zich veroorzaakt voor een deel de stijging in scheidingen", legt de professor Sociologie uit.

Opvallend is dat als naar de reden van de scheiding wordt gevraagd, mannen en vrouwen dezelfde top 3 geven. De belangrijkste reden om uit elkaar te gaan, is dat het koppel uit elkaar is gegroeid. Op de tweede plaats komt "we pasten niet bij elkaar". Erna volgt dat er een derde persoon in het spel is. Dat blijkt uit een onderzoek "Scheiding in Vlaanderen" van professor Mortelmans.

Langere scheidingsprocedures veroorzaken meer conflicten

We vroegen de professor ook of wetgeving een verschil kan maken in de scheidingscijfers. Volgens prof Mortelmans speelt de wetgeving wel degelijk een rol. Ierland en Malta zijn de landen met het minst aantal echtscheidingen per 1.000 inwoners (respectievelijk 0,7 en 0,1).

"In Ierland is scheiden nog heel recent en in Malta is het pas onlangs ingevoerd. In die twee landen is er in de wetgeving ook een afkoelingsperiode voorzien. Zo moet het koppel vier jaar uit elkaar zijn voor de scheiding mag worden aangevraagd. Ook ons land had een afkoelingsperiode tot 1994. Maar in de praktijk blijkt dat die afkoelingsperiode zelden of nooit werkt en dus is die in de meeste landen, en ook bij ons, afgeschaft", verklaart professor Mortelmans.

"De procedures worden korter, omdat langere procedures meer conflict in de hand werken. Een vertraging remt ogenschijnlijk scheidingen af, maar uiteindelijk zal je ook in Ierland en Malta een stijgende trend zien ontstaan en wellicht over een decennium ook soepelere wetten. Wetgeving blijkt nooit te werken om scheidingen af te remmen, maar blijkt ook nooit een katalysator van meer scheidingen te zijn. Wetgeving volgt altijd als de maatschappelijke trend al is ingezet", besluit de professor.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.