Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
  • Pagina:
  • 1

Onderwerp: beroepsgeheim

beroepsgeheim 7 jaren 2 maanden geleden #69

  • Helene
  • Helene's Profielfoto
Zijn familiale bemiddelaars gebonden aan beroepsgeheim : dus als de ene partner iets in vertrouwen vertelt aan de bemiddelaar, mag die dat aan de andere partner vertellen ?

Re:beroepsgeheim 7 jaren 2 maanden geleden #70

  • Ingrid Larik (Flexvia)
  • Ingrid Larik (Flexvia)'s Profielfoto
Zonder hier in detail te willen treden, de krijtlijnen ivm toepassing beroepsgehieim en volgen ethische code.

Een bemiddelaar is gebonden aan 1// het beroepsgeheim en 2// de ethische code.

Het beroepsgeheim slaat vooral op het niet mogen uitwisselen of gebruiken van info - mondeling, schriftelijk... - die tijdens de bemiddeling aan bod komt in een eventuele latere procedure voor de rechtbank. Er mag niets openbaar gemaakt worden. Vertrouwelijkheid moet gegarandeerd worden.
Dat staat als dusdanig ook in de wetgeving. Zie ook www.mediation-justice.be/nl/bemiddelaar/geheim.html


Als in een individuele sessie/caucus in vertrouwen iets gezegd wordt aan de bemiddelaar met het uitdrukkelijke verzoek dit niet aan de andere partner te melden, dan kan dit als een schending van het beroepsgeheim gezien worden maar vooral is zeker de ethische code met de voeten treden. Het hoort gewoonweg niet.

Als de informatie cruciaal is in het bemiddelingsproces zal de bemiddelaar de persoon die hem iets toevertrouwt aansporen om dit toch bespreekbaar te maken in de gezamenlijke sessie. Of diens mandaat vragen (!) om een opening te creëren tijdens de gezamenlijke sessie. Niet op eigen houtje.

De bemiddelaar kan zijn of haar zwijgplicht enkel hoogst uitzonderlijk doorbreken in geval levensgevaar dreigt: voor de betrokkene (gevaar op zelfmoord) of een derde (dreigen met moord, brandstichting etc.). Dan zal een arts of de politie bv. moeten ingeschakeld worden. En dit na overleg met een collega-bemiddelaar bv., die tevens gebonden is aan het beroepsgeheim.
  • Pagina:
  • 1
Moderators: flexvia, rene.kumpen, lucvdrBE
Tijd voor maken pagina: 0.091 seconden

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.